GreekEnglish (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)Russian (CIS)
Συνεργαζόμαστε με:
  • Επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν να παρακολουθούν τους πελάτες τους
  • Εταιρείες και φορείς που παρέχουν λογισμικό brainfitness και εργαλεία διεπαφών με ΗΥ
  • Εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού
  • Εταιρείες, οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών υγείας

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Από τη συλλογή άρθρων αγωγής υγείας της BrainFitness Net - www.brainfitness.gr

 

Χατζηανέστης Νίκος

Chef de couisine

Σύμβουλος διατροφής και υγείας BrainFitness Net

 

Front cover of the first Crisco cookbook, published in 1912. This file was obtained from the crisco website in the timeline section

Όλοι μας έχουμε δει κατά καιρούς τι τροφές καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο ή στην έξοδό τους από το σπίτι και δυστυχώς η γενική εικόνα είναι αποθαρρυντική και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Όπως το ότι ο χρόνος της εργαζόμενης μητέρας πλέον είναι περιορισμένος και το σπιτικό φαγητό έχει γίνει όλο και πιο δυσεύρετο , ότι οι διατροφικές μας επιλογές άλλαξαν προς το χειρότερο τα τελευταία χρόνια καθώς επηρεάσθηκαν από ξενόφερτες συνήθειες, ότι η τηλεόραση με τον καταιγισμό των διαφημίσεων που αφορούν κυρίως παιδικές τροφές έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της διατροφής των παιδιών, και για όλα αυτά  η συνήθης εύκολη λύση είναι να δώσουμε στα παιδιά λεφτά να αγοράσουν κάτι έτοιμο ή να έχουμε στο ντουλάπι ή το ψυγείο έτοιμες τροφές ή σνακ του εμπορίου που όμως …ξέρουμε ότι τα έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα  έχουν υποστεί χημική επεξεργασία με ότι κακό αυτό συνεπάγεται. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο του στρουθοκαμηλισμού και της υπεκφυγής από την πραγματικότητα.

 

Ας εγκαινιάσουμε ένα καινούριο διατροφικό πρότυπο, να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στα φυσικά προϊόντα και να αρχίσουμε να βγάζουμε σιγά-σιγά από τη ζωή μας και κυρίως από τη ζωή των παιδιών μας τις βλαβερές για την υγεία τους τροφές, όπως είναι το βούτυρο, που στο κάτω-κάτω ειδικά εμείς εδώ στην Κρήτη είμαστε αδικαιολόγητοι να χρησιμοποιούμε. Ας βγάλουμε επιτέλους από τη διατροφή τους τα αλλαντικά, τα έτοιμα τυποποιημένα σνακ που δήθεν αντικαθιστούν τα μικρογεύματα  και πολλές φορές και τα βασικά γεύματα της ημέρας, τα υλικά που είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά όπως η κρέμα γάλακτος, όλων των ειδών τα fast food που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και δικαίως έχουν ονομαστεί junk food (φαγητό σκουπίδι)  κι όλα αυτά τα είδη τέλος πάντων που προέρχονται από τη  βιομηχανία παραγωγής φαγητού που ο μοναδικός της σκοπός είναι το κέρδος.

Συνήθως μετά που θα διαβάσουμε κάτι σαν αυτό έρχεται στο μυαλό μας η κλασική ερώτηση «τώρα τι κάνουμε;»

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, πρώτα απ’όλα ξεκινήστε από τα βασικά σταματώντας να αγοράζετε βούτυρο, αλλαντικά, κρέμα γάλακτος και συσκευασμένες τροφές καθημερινής χρήσης π.χ (ψωμί τοστ, κέικ, γκοφρέτες, μπισκότα και τροφές σε κονσέρβα από το ράφι του σούπερ μάρκετ).

Στραφείτε σε πιο υγιεινές επιλογές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα σπιτικά σνακ και γλυκά. Περιορίστε δραστικά το κόκκινο κρέας και αυξήστε την ποσότητα των φθηνών φρέσκων ψαριών (σαρδέλα, γαύρος, γόπα, μαριδάκι, σαβρίδι).

Καθιερώστε καθημερινό περπάτημα ή άλλη κινητική δραστηριότητα και σταματήστε το κάπνισμα.

Σε όλα τα παραπάνω και σε πολλά περισσότερα, στην BrainFitness Net, μπορούμε να σας βοηθήσουμε, αρκεί να μας το ζητήσετε.

 

 

 

______________

Στοιχεία εικόνας: Εξώφυλλο από το πρώτο βιβλίο Μαγειρικής της Crisco εκδοθέν το 1912. Το αρχείο αυτό προέρχεται από τον ιστότοπο της Crisco στην κατηγορία "timeline"